23 yaşındaki kadın, İkinci Dünya Savaşı sırasında gerçekleşen Stalingrad Savaşı için yapılan heykelle alay eden bir video çektiği gerekçesiyle, ‘Nazizmi yeniden oluşturma/eski fonksiyonlarına döndürme’ suçlamasıyla gözaltına alındı. Alena Agafonova adlı genç kadın, geçen yıl Instagram’da Rusya’nın güneybatısında yer alan Volgograd’daki Anavatan Çağırıyor Anıtı’nın önününde yayınladığı video sonrası ülkede hedef tahtasına konuldu.
Aynı zamanda bir sosyal medya fenomeni olan Agafonova’nın yüzleştiği suçlama, ‘askeri görkem günlerine ilişkin topluma bariz saygısızlık gösteren bilgilerin yayılması’ olarak tanımlanıyor ve genç kadın suçlu bulunması halinde beş yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalacak.
VİDEO ÜLKEDE YASAKLANDI
2023 yılının Temmuz ayında çekilen videoda Agafonova, 85 metre uzunluğunda ve elindeki kılıçla boy gösteren bir kadın heykeli olan ‘Anavatan Çağırıyor’un altında duruyor ve gülerken figürün göğüslerine dokunurmuş gibi yapıyor. Yanı sıra video artık Rusya’da yasaklandı.
Soruşturma Komitesi, gözaltına alınan kadının, Rusya’nın İkinci Dünya Savaşı için kullandığı terim ile, ‘Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında Sovyet halkının kararlılığının sembolüne hakaret eden ahlaksız ve alaycı eylemlerde bulunduğunu’ savundu.
Videonun Instagram’da yayınlanması sonrası yetkililer hızla ceza davası açtı. Genç kadın daha sonra Rusya’dan kaçarak Sri Lanka’ya gitti ve bunun üzerine arananlar listesine alındı. Agafonova bu hafta Rusya’ya dönmesi üzerine Moskova Havaalanı’nda tutuklandı, dokuz Mart’a kadar gözaltında tutulması bekleniyor. Duruşma tarihi ise henüz açıklanmadı.
ISMARLAMA GİBİ GÖRÜNEN ÖZÜR
Öte yandan yayınlanan başka bir videoda genç kadın kamuya açık bir özür dilemesi ‘talep edilmiş’ gibi görünüyordu.
“Rusya ve Volgograd’ın tüm sakinlerine sesleniyorum ve herkesten, aptallığım sebebiyle geçen yıl yaptığım eylemleri gerçekleştirmemelerini rica ediyorum. Birinin duygularına incitebileceğimi düşünmedim bile. Tüm Rus vatandaşlarından af diliyorum.”
RUSYA’NIN ‘NAZİZM’ İDDİALARININ İLKİ DEĞİL
Anıt, Sovyet döneminde Stalingrad olarak bilinen Volgograd’a bakan bir tepe üzerinde yer alıyor ve savaşın en kanlı çatışmalarından birini ve Sovyetlerin Nazilere karşı kesin zaferini anısına inşa edilen üç parçanın biri. 1942 yılının Ağustos ayından 1943 yılının Şubat ayına kadar süren savaşta Sovyetler Birliği bir milyondan fazla kayıp verdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ‘Rusya’yı bölmek istediğini’ söylediği Batı’ya karşı ‘savunma’ amaçlı bir hamle olarak lanse ettiği Ukrayna’daki işgali, Adolf Hitler’in 1941’de Sovyetler Birliği’ni işgal etmesi sırasında Moskova’nın karşılaştığı zorluğa benzetmişti.
Rusya, Ukrayna’da ‘özel askeri operasyon’ olarak adlandırdığı savaşın başlangıcından bu yana, ülke içindeki muhalefete ve ‘vatanseverlik dışı’ olarak yorumladığı davranışlara sert önlemler uyguladı. Kremlin defalarca Kiev hükümetinden ‘Nazi rejimi’ olarak söz etti ve Ukrayna işgalini Rusya’yı ‘Nazizm’e karşı savunmak’ olarak meşrulaştırdı.
Sovyetler Birliği’nin bir parçası olan ve kendisi de Hitler güçleri tarafından yıkıma uğrayan Ukrayna, bu çelişkili argümanları ’emperyal fetih savaşı için kullanılan sahte bahaneler’ olarak reddediyor.