İşgal altındaki Doğu Kudüs’ten bildiren Al Jazeera muhabiri Rory Challands, haftalardır devam eden rehine takası ve ateşkes görüşmelerinde gelinen noktayı anlaşmazlıkların sürmesine rağmen tarafların yüksek ihtimalle masaya döneceğini söyleyerek özetledi.
Arabulucu ülkelerden Katar’ın bir anlaşmaya ulaşılabileceğinden şüphe duymadığını ancak başka bir yere gidilirse olumlu havanın dağılmaya başladığını aktaran Challands, Amerikalıların daha az olumlu göründüğünü vurguladı.
Al Jazeera muhabirine göre, altıncı kez Orta Doğu turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bir anlaşmanın mümkün ve gerekli olduğunu söylüyor. Ancak ABD’nin bir numaralı diplomatına göre, Başkan Joe Biden Hamas’ın yanıtını ‘biraz abartı’lı buluyor.
İsrail’deki halet-i ruhiyenin ise daha da olumsuz olduğunu kaydeden Rory Challands, Hamas’ın savaşın bitmesini istediğini ve İsrail’in de buna hayır demediğini bildirdi. Başbakan Binyamin Netanyahu’nun mevcut pozisyonunun İsrail askeri ve siyasi kuruluşları arasında bir anlaşmazlığa yol açmadığını kaydeden Al Jazeera muhabiri, savaşın bir ateşkes anlaşmasıyla sona ermeyeceğine dair geniş bir mutabakatın olduğunu belirtip ekliyor:
“Bu anlaşmadaki ana zorluk da bu. Şu anki tabloya göre, müzakere masasına geri döneceğiz.”
Al Jazeera’daki bir diğer haberin başlığı, ‘ABD İsrail’i uzun süreli bir barış teklifini kabul etmesi için ikna edebilir mi?’ oldu. Habere göre, her geçen gün popülerliği azalan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Washington’ın gündeme getirdiği iki devletli çözüme karşı çıkıyor ve eğer çok fazla taviz verdiği görülürse şahinlerden oluşan koalisyon hükümeti çökebilir.
HAMAS’IN KARŞI TEKLİFİ
Peki Gazze Şeridi’ni 2007 yılından beri yöneten Hamas ne istiyor?
Rehine takası ve İsrail işgal birliklerinin Gazze’den çekilmesini isteyen Hamas, kendisine iletilen ateşkes anlaşmasına verdiği yanıtı Katar ve Mısırlı arabuluculara aktardı. Buna göre, Hamas üç aşamalı bir ateşkes planını gündeme getiriyor.
Hamas’ın teklifinde tüm İsrailli kadın rehineler, 19 yaşın altındaki erkekler, yaşlılar ve hasta rehineler ilk 45 günlük ateşkeste serbest bırakılacak. Buna karşılık İsrail hapishanelerindeki kadınlar ve çocuklar özgürlüğüne kavuşacak.
Gazze’de tutulan erkek rehineler ikinci aşamada serbest bırakılacak. Son aşamada ise savaşta ölenlerin cenazeleri karşılıklı olarak teslim edilecek.
Hamas, üçüncü aşamanın sonunda tarafların savaşı bitirmek için anlaşmaya varmasını bekleyeceğini kaydetti.
Hamas, ayrıca İsrail hapishanelerinde tutulan 1500 mahkumun bırakılmasını talep ettiğini, bunların üçte birinin ömür boyu hapis cezası alan Filistinliler arasından seçileceğini ekledi.
İsrail basınındaki haberlerde, Hamas’ın karşı teklifine rağmen Tel Aviv yönetiminin savaşın sona ermesini kabul etmeyeceği belirtiliyor.
HAMAS BEŞ ÜLKE SAYDI!
Hamas’ın üç aşamalı teklifine dair yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Al Jazeera, Gazze’yi 2007 yılından bu yana yöneten Hamas’ın ateşkes anlaşmasında Türkiye, Katar, Mısır, ABD ve Rusya’nın garantör ülkeler olmasını istediğini bildiriyor. Hamas’ın ayrıca Birleşmiş Milletler’in de garantörler arasında yer almasını talep etti.
SKY NEWS ARABIA: İSRAİL’İN 3 BİN İLA 5 BİN MAHKUMU SERBEST BIRAKABİLECEĞİ HAMAS’A İLETİLDİ
Sky News Arabia ise, Katar’ın Hamas’a aktardığı bir bilgiyi ekrana taşıdı. Habere göre, Katar İsrail’in 3 bin ila 5 arasındaki mahkumların serbest kalmasını kabul edebileceğini Hamas’a iletti.
Sky News Arabia, haberinde söz konusu mahkumların isimlerini Hamas’ın seçebileceğini de ekledi.