İstanbul Günlük
İstanbul Günlük

Türkiye'nin En Güncel Haber Sitesi

Acentem Jet

Mehmet Şimşek: Türkiye’de enflasyon düşecek

Mehmet Şimşek: Türkiye’de enflasyon düşecek
REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
47 views
01 Şubat 2024 - 4:06
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Hazine Bakanı Şimşek, enflasyonu düşürmek için ekonomi programının hedeflerine uyulacağını belirtip bu konuda da sabırlı olunması gerektiğini vurguladı.

Bu videoyu izlemek için lütfen JavaScript’i etkinleştirin

ensonhaber.com

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin 2024 yılı ilk olağan toplantısı; “Nitelikli, Sürdürülebilir, Rekabet Gücü Yüksek Yeni Nesil Bir Sanayi İçin Yatırım ve Üretimin İhtiyaç Duyduğu Finans Politikalarının Önemi” ana gündemiyle gerçekleştirildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “İstanbul Sanayi Odası Ocak Ayı Meclis Toplantısı”nda finansman modelleri konusunda sunum yaparak, ekonomisi ile ilgili büyüme hedeflerini açıkladı.

Türkiye’nin büyümesinin küresel büyüme rakamları ortalamasını geçeceğini belirten Bakan Şimşek, “Temelde büyüme sorunumuz yok. Son 20 yılda büyüme yüzde 5,4 oldu. Çin hariç bu kadar uzun soluklu, makul düzeyde büyüyen nadir ülkelerden bir tanesiyiz.” dedi.

Şimşek, konuşmasında kaynakların nitelikli sanayiye, verimli alanlara etkin bir şeklide kanalize edilmesi için fiyat istikrarının gerekli olduğunu belirterek, sanayicinin desteği istedi.

Ekonomi programının 3 hedefi

Şimşek, ekonomi programının 3 hedefini şu sözlerle açıkladı:

OVP’nin ana hedefi fiyat istikrarıdır, fiyat istikrarının olmadığı bir yerde öngörülebilirlikten bahsedemezsiniz, nitelikli, sürdürülebilir ve rekabetçi bir sanayi olmaz. İkinci hedefimiz mali disiplinin tesis edilmesidir, üçüncüsü de sürdürülebilir bir cari açık. Yapısal reformlar hedefi gerçekleştirecek ve kalıcı olmaya sağlar. Programın özü fiyat istikrarı. Sürdürülebilir yüksek gelir, daha adil bir gelir dağılımı hedefliyoruz.

“Hedefler sabırla uygulandığında enflasyon düşecek”

Bakan Şimşek, açıkladığı fiyat istikrarı, mali disiplin ve sürdürülebilir bir cari açık hedeflerinin sabırla uygulandığında enflasyonun düşeceğine inandıklarını dile getirerek şöyle konuştu:

Türkiye’de enflasyon yerçekimine direnmeyecek, düşecektik. Tek koşulu, program sabırla uygulanacaktır. Enflasyonla mücadeleye devam ediyoruz. Yapılan araştırmalara baktığımızda, enflasyonun bir program dahilinde şok öncesi düzeye dönmesi ortalama 3,4 yıl alıyor. Enflasyon şoku 2022’de belirgin bir hale gelmişti ve şu anda 3. yılındayız.

“Uyguladığımız programın sonuç vermeye başladı”

Enflasyonda bir geçiş dönemindeyiz. Uyguladığımız programın sonuç vermeye başladığını görüyoruz. Risk primi düştü, getiri farkları daraldı, kur oynaklığı azalıyor. Dış finansmana erişimde de iyileşme yaşandığını görüyoruz ve önümüzdeki dönemde kaynağa erişimde sorun ciddi bir şekilde azalacak. Enflasyon beklentilerinde iyileşme var. Ekonomide dengelenme başladı.

Bakan Şimşek, konuşmasında programların, dezenflasyonun bir süreç olduğunu belirterek, Türkiye’nin enflasyon düşüşü için bir geçiş döneminde olduğunu ve aylık olarak sonuçların alınmaya başladığını belirtti.

“Büyümeyle enflasyon arasında gerilim yok”

Büyümeyle enflasyon arasında bir gerilim olmadığını belirten Şimşek, böyle bir gerilimin olsa da kısa vadeli olacağını kalıcı olmayacağını vurguladı.

“Tekerleği yeniden keşfetmeyeceğiz”

Ekonomi politikasında uluslararası normlara uyulmasının önemine işaret eden Şimşek, tekerleği yeniden keşfetmeyeceklerini, uluslararası kuralları uygulayarak hedefe ulaşılacağını aktararak şöyle konuştu:

Kurala dayalı ve şeffaf bir program olacak. Ana hedef fiyat istikrarıdır. Program, sabırla ve kararlılıkla uygulanacaktır. Bu program, siyasi sahipliği olan bir programdır. Bu program geçici bir heves değildir. Tekerleği yeniden keşfetmeyeceğiz. Fed, AB enflasyonu nasıl indirdiyse biz de öyle yapıyoruz.

“Yüksek katma değerli alanlara yoğunlaşın”

Bakan Şimşek, sanayicilere seslenerek kendilerinden beklentileri şu sözlerle ifade etti:

Önümüzdeki dönemde özel sektörün ülke stratejilerine uygun bir alan tespiti yapması lazım. Yüksek katma değerli alanlara yoğunlaşmanızı istiyoruz. İplik dahi üretseniz markalaşın. Önce bölgede sonra Türkiye’de sonra dünyada. Dijitalleşme, sürdürülebilirlik, ihracat ve istihdam. Türkiye yapay zekada gelişmekte olan ülkelerden daha iyi bir noktada. Altyapı-inovasyon, beşeri sermayede Türkiye çok kötü bir konumda değil. Gelişmiş ülkelere yakın ama sanayimizin buna odaklanması lazım. Türkiye bu alanda en rekabetçi ülkelerden biri.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarından öne çıkanlar:

2024’te küresel ticarette canlanma bekliyoruz.

-Küresel ticarette korumacı politikalar yeni değil. Yeni ve önemli bir trend var. Dost ülkelerden ticaret. Uzak ülkelerden tedarik azalıyor, yakındaki dost ülkelerden ticaret artıyor.

-Geçen sene deprem hariç bütçe açığı yüzde 1,7’dir. Deprem geçici bir şoktur bizimle beraber bir süreliğine harcamaları yapacağız. Ama kalıcı değildir. Maliye politikası ayağında bir kaygıya gerek yoktur.

-Verginin tabanını genişleteceğiz. Verginin hakkıyla alınmadığı alanlarda çaba göstereceğiz.

-Kripto düzenlemesini yakın zamanda Meclis’e gönderiyoruz.

-Kur oynaklığı azalıyor. TL’de opsiyonların ima ettiği kur oynaklığı şu anda nispeten istikrarlı ülkelere benzer şekilde gidiyor. KKM’den çıkışı hedefliyoruz. KKM, dezenflasyonla mücadeleyi zorlaştırıyor, parasal aktarım mekanizmasını bozuyor, kamunun üzerinde bir yük oluşturuyor, piyasaları bozmadan çıkacağız, sabırla ve zamanla çıkacağız.

Yatırım ortamı iyileştirilecek. Düzenlemelerle değil, doğru uygulamalarla yapılır. Rekabet gücündeki kalıcı artış için reform olmazsa olmaz. Bütün bunlar bizi büyümeye taşıyacak.

-İç talepte yumuşama var. Devam edecek. Cari açık önce 40 sonra da 30 milyar dolara inecek. Dış ticaret açığı daha da düşecek. Rezerv yeterliliği konusu 1 katına çıkarmamız lazım şu anda 0,8 katındayız. Not görünümde iyileşme var. Not artışları peyderpey gelecek. Durağından pozitife geçtiler.

-Sanayide önceliklerimiz daha çok yatırım, nitelikli istihdam, daha çok istihdam, üretim ve ihracat.

-Türk Eximbank 50 milyar dolarlık destek verecek. Yetmez bizim bunu daha da artırmamız lazım. Bu yıl ilk fırsatta sermayeyi artırmayı planlıyoruz.

-Yeşil ürünlerde rekabet potansiyelimiz çok yüksek. İmalat sanayimiz güçlü. Türkiye, imalat sanayisinde dünya ortalamasının çok yukarısında. Beşeri sermayesinde havuzumuz büyük. Ancak katma değer zincirinde arzuladığımız yerde değiliz. Katma değer zincirinde yükselmemiz gerekiyor.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.